In 1940 werd Den Haag het epicentrum van het Duitse bestuur in ons land. In deze lezing neemt journalist en historicus Herman Rosenberg u mee naar onze stad onder Nazi-bewind.

1940, installatie van Dr. A. Seyss-Inquart als Rijkscommissaris in de Ridderzaal, geflankeerd door de generaals Von Falkenhausen en Christiansen

Den Haag als Nazi-hoofdkwartier

Op 10 mei 1940 viel Duitsland in alle vroegte Nederland binnen. Den Haag werd het epicentrum van het Duitse bestuur in ons land.

Zo nam rijkscommissaris Arthur Seyss Inquart zijn intrek op landgoed Clingendael terwijl in het Logement van Rotterdam aan Plein 4 het Duitse Ministerie van Defensie werd gehuisvest. De Höhere SS- und Polizeiführer Hanns Albin Rauter bezette het ministerie van Koloniën aan Plein 1. Sociëteit de Witte op nummer 24 moest plaats bieden aan de officiersmess.

Den Haag als vesting

Vanaf 1943 veranderde Den Haag in een ware vesting met de aanleg van de indrukwekkende Duitse kustverdediging, de Atlantikwall, welke door de vele sloopactviteiten een spoor van vernieling achterliet. Dissidenten werden opgesloten in het Oranjehotel.

Den Haag onder Seyss Inquart

De centrale vraag in deze lezing is hoe de Duitse bezetting zich speciaal in Den Haag manifesteerde. Welke Duitse bestuursorganen vestigden zich hier en welke politiediensten? Welke gebouwen werden in beslag genomen en welke juist niet?

Het belangrijkste fysieke gevolg voor de stad was de inrichting van de ‘vesting’. Deze inrichting zou nooit op deze schaal zijn ondernomen als Den Haag niet het bestuurlijk centrum was geweest.

Spreker

Herman Rosenberg is journalist en historicus. Hij studeerde aan de Rijksuniversiteit Leiden, onder meer bij de professoren Fasseur en Schöffer. Zijn afstudeerscriptie handelde over kolonisatieprojecten in Nederlands-Indië, maar Rosenberg heeft zich ook altijd beziggehouden met, en gepubliceerd over de geschiedenis van Den Haag.

Als jounalist schreef hij voor de dagbladen Het Binnenhof en (AD) Haagsche Courant. Thans is Rosenberg hoofdredacteur van de weekkrant Den Haag Centraal en lid van de redactie van het Jaarboek Die Haghe.

Praktische informatie

Wanneer: donderdag 22 oktober van 17.30 tot 18.30 uur
Waar: Studio B op de 1e etage van de Centrale Bibliotheek, Spui 68, Den Haag
Aanmelden is verplicht via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In verband met de corona-maatregelen is er voorlopig een maximum van vijftig plekken. Wees er dus snel bij!