De jaren direct na de oorlog stonden in het teken van wederopbouw. Het is een tijd van nieuwe plannen én nieuwe muziek. We nemen u mee in de kortste geschiedenis van Den Haag, deel 7.

1952, Beverweerdstraat 28, ter gelegenheid van de 1000e woning van de woningbouwvereniging 's-Gravenhage wordt door de Moerwijk harmonie een serenade gebracht | Fotograaf: Stokvis

De oorlog had in Europa diepe wonden geslagen. In 1948 werd daarom in Den Haag, stad van Vrede en Recht, in de Ridderzaal onderhandeld over meer Europese samenwerking. Na dit ‘Congres van Europa’ groeide de Europese eenheid met horten en stoten, met uiteindelijk als resultaat de huidige Europese Unie.

In oude luister herstellen

Ondertussen zette het Haagse gemeentebestuur alles op alles om de stad in zo kort mogelijke tijd weer in oude luister te herstellen. Stadsarchitect W.M. Dudok ontwikkelde hiervoor de plannen. De schade moest hersteld worden, verwoeste gebouwen herbouwd en ook waren nieuwe huizen nodig.

Weduwe van Indië 

Want niet alleen Hagenaars wilden een woning, maar ook de ruim 30.000 Indische Nederlanders zochten en vonden huisvesting in Den Haag, dat daaraan de bijnaam ‘de Weduwe van Indië’ dankt. Deze nieuwkomers wisten na enige tijd een eigen plek te vinden in de Haagse samenleving en zorgden in de jaren vijftig voor een nieuwe muzikale stroming in Nederland: de Indo-rock, met aanvankelijk The Tielman Brothers als belangrijkste vertegenwoordiger.

Grootste bevolkingsomvang ooit

In 1958 bereikte Den Haag met 606.825 inwoners de grootste bevolkingsomvang ooit. Daarna zette een daling van het inwonersaantal in. Veel Hagenaars verhuisden naar de randgemeenten. De industriële bedrijvigheid nam sterk af ten gunste van de dienstensector.

Sportief succes

Maar in die jaren was er wel, opnieuw, sportief succes. Want in 1968 vierde voetbalminnend Den Haag feest: ADO wint onder leiding van trainer Ernst Happel voor het eerst de KNVB-beker door Ajax in het Zuiderpark te verslaan met 2-1.

Meer weten? Lees dan onze Verhalen van de Stad.