Het is een tijd van noodzakelijke stadsvernieuwing, maar ook een economische crisis. De vrolijke noot halen we uit de satire en muziek. We nemen u mee in de kortste geschiedenis van Den Haag, deel 8.

1980, Kees van Kooten en Wim de Bie luisteren als Jacobse en Van Es de presentatie op van het boek 'Het gat in de hand van Nederland' van Flip de Kam en Frans Nypels | Fotograaf: Stokvis

De uitvoering van de grootscheepse plannen voor het centrum stagneert in de jaren zeventig. Het Centraal Station en het Prins Bernardviaduct komen nog tot stand, maar andere plannen stuiten op breed maatschappelijk verzet.

Noodzakelijke stadsvernieuwing

Onder druk van actiegroepen en bewoners begint de gemeente met stadsvernieuwing in de Schilderswijk en Transvaal. Deze twee volkswijken moeten omgaan met slechte huisvesting, een hoge werkloosheid en vele nieuwkomers uit Suriname, Turkije, Marokko en de Antillen die zich er vestigen.

Economische crisis

De economische crisis van de jaren zeventig zet in heel Nederland een rem op de welvaartsgroei, ook op die van Den Haag. De financiële positie van de gemeente verslechtert behoorlijk, mede als gevolg van de daling van het inwonertal.

Haagse typetjes

Voor een vrolijke noot zorgen vanaf de jaren zeventig Kees van Kooten en Wim de Bie. Zij weten in hun satirische tv-programma’s veel Haagse typetjes te vereeuwigen, zoals de ‘vrije jongens’ Jacobse en Van Es. En stripheld Haagse Harry, creatie van Marnix Rueb, maakt sinds de jaren negentig het plat Haags taalgebruik populair, ook buiten de stadsgrenzen.

Muziekstad van betekenis

Den Haag blijft een muziekstad van betekenis dankzij onder meer het Northsea Jazz Festival (tot en met 2005), Parkpop, de Koninginnenach en poppodium Paard van Troje.

Andere gewaardeerde Hagenaars uit de wereld van kunst en cultuur met een Indische achtergrond treden naar buiten, zoals Wieteke van Dort, Yvonne Keuls, de voormannen van Kane en Barry Hay, leadzanger van de Golden Earring. De stad is sowieso een belangrijke bakermat van Nederlandse (pop)muziek, met hoofdrollen voor internationaal bekende bands als Shocking Blue, Q65, de Dutch Swing College Band en recenter Anouk, Di-rect en Splendid.

Officieuze volkslied

In 1981 zingt Harrie Jekkers onder het pseudoniem Harrie Klorkestein (een verhaspeling van de naam van zijn band, Klein Orkest) het chauvinistische ‘Oh oh Den Haag’. Dat wordt al snel het officieuze volkslied van de stad.

Meer weten? Lees dan onze Verhalen van de Stad.